Maailmaa koetteleva kriisi nimeltä convid-19 on vaikuttanut jokaisen meidän elämään enemmän tai vähemmän. Ahdistus, pelko, epävarmuus ja kaikenlaiset sekavat ja negatiiviset tunteet ovat monien mielessä päivittäin. Haluan silti uskoa, että jokaisesta vastoinkäymisestä ja kriisistä löytyy paljon viisastumista, uusia positiivisia suuntia sekä uusia alkuja. Myrskyn silmässä sitä tosin harvoin pystyy selkeästi näkemään.
Yritetään pitää itsemme mahdollisimman positiivisina ja stressittöminä. Rauhallisena ihminen kykenee hahmottamaan kokonaisuuksia ja ratkomaan ongelmia paremmin. Stressaantunut ja ahdistunut mieli rajoittaa usein ajattelun pelkkään selviytymiseen. Toisin sanoen ”liskoaivomme” aktivoituvat ja päässämme jyskyttää vain ajatukset: pakene, taistele, jähmety.
Tarkastellaan muutamin esimerkein, kuinka omasta arjesta kosmetologina voi saada mahdollisimman stressitöntä ja sujuvaa. On myös kullanarvoista hahmottaa, mikä toimii itselle ja mikä ei. Uskallus tehdä riittävän rohkeita muutoksia omaan arkeen ja työhön maksimoidakseen oma hyvinvointi on ensisijaisen tärkeää. Vain hyvinvoiva ihminen voi luoda ympärilleen hyvinvointia ja näin aikaansaada asiakkailleen hyvää oloa. On selvää, että omasta hyvinvoinnistaan tulee huolehtia kaikin mahdollisin keinoin. Kosmetologeina työmme ja elinkeinomme koostuu kauneuden- ja hyvinvoinnin edistämisestä. Hyvinvointi itsessään on laaja käsite ja sisältää monia eri osa-alueita.
Tarkastellaan hetki hyvinvointia kosmetologin näkökulmasta: mitä on hyvinvointi?
Hyvinvointi koostuu kahdesta osasta, henkisestä- ja fyysisestä hyvinvoinnista. Ensiksi voisit kysyä itseltäsi, mitä minulle kuuluu nyt? Kun olet vastannut kysymykseen mieti, miksi näin? Kaikki lähtee itsensä johtamisesta ja kyvystä tunnistaa omia tunteitaan ja tarpeitaan. Ei ihan helppoa, mutta voin vakuuttaa, että parempi tuntemus itsestä on kaiken opettelun ja vaivan arvoista. Miksi-kysymyksen kysyminen itseltä ennen vahvan tunnereaktion käynnistymistä tai ajattelematonta käytöstä voi toimia parempana mielen rauhoittajana, kuin mikään vanha kikka kymmeneen laskemisesta tai hiljaa olosta. Olen aktiivisesti viikoittain ja joskus jopa monia kertoja päivässä hyödyntänyt itse tuota yksinkertaiselta kuulostavaa, mutta silti yllättävän vaikeaa kahden kysymyksen taktiikkaa. Koen, että henkinen hyvinvointini on kuitenkin parantunut huomattavasti. Muista, että kokeilemalla et ainakaan voi hävitä mitään.
Fyysinen hyvinvointi on puolestaan seurausta tasapainoisesta elämästä. Osana siihen kuuluu monipuolinen liikunta, hyvä palautuminen, säännöllinen ruokailu ja riittävä uni. Emme tietenkään voi erottaa henkistä- ja fyysistä hyvinvointia kokonaan toisistaan: ne kulkevat käsikkäin läpi elämämme ja toinen vaikuttaa aina toiseen.
Stressi hyvinvoinnin esteenä
Jokainen meistä varmasti tietää, miltä tuntuu olla stressaantunut. Pieni määrä positiivista stressiä hetkellisesti saa meidät monesti toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla ja suoriutumaan käsillä olevista tehtävistä hyvin. Mikäli stressi kuitenkin on pitkäkestoista tai jatkuvaa, aiheutuu siitä väistämättä ongelmia. Kokemuksella voin sanoa, että stressaantunut ihminen ei ole hyvinvoiva ja tasapainoinen. Kyky nähdä asiat selvästi hämärtyy, syke nousee, unen laatu kärsii, ajankäyttö muuttuu tehottomaksi ja mieli alkaa rakoilla, kun hermosto on ylikuormittunut. Stressaantuneena emme myöskään enää kykene monipuoliseen ajatteluun, jolloin kaikki tekeminen alkaa toistaa ikävästi itseään -moni toimiva ratkaisu jää huomaamatta. Emme välttämättä ymmärrä muuttaa käytöstämme ja todennäköisesti emme enää tunnista edes sitä, mitä olemme tekemässä.
Loppuun palamisia ei olisi lainkaan, mikäli meistä jokainen osaisi ajoissa tunnistaa oman kuormitusasteensa ja tarvittaessa rohkenisi keskittyä stressinsä vähentämiseen sekä omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiseen. Jos tunnistat itsessäsi joitain stressin oireita, pysähdy. Tee lista kaikista asioista elämässäsi, jotka aiheuttavat sinulle stressiä ja kuormitusta. Tarkastele listaa hetki ja rupea käymään asioita läpi kohta kohdalta. Mieti kaikki mahdolliset ratkaisut käsillä oleviin ongelmiin ja huolenaiheisiin. Monesti jo asioiden listaaminen esimerkiksi paperille rauhoittaa mieltämme.
Löydätkö listalta asioita, joille et yksinkertaisesti voi mitään? Viivaa ne yli ja pyri hyväksymään se tosiasia, että emme ole kaikkivoipia. Lopulta vain pieni osa asioista on meidän omissa käsissämme. Näin tehdessäsi sinulla vapautuu kallista aikaa ja energiaa hoitaa kaikki ne asiat parhaalla mahdollisella tavalla, joille voit itse jotain. Pyri siis muuttamaan omaa toimintaasi, jotta saat stressinaiheet minimoitua työssäsi sekä omassa henkilökohtaisessa elämässäsi. Muista, lumipallo on paljon helpompi pysäyttää kuin lumivyöry.
Terve bisnes = terve ja hyvinvoiva kosmetologi
Terve bisnes lähtee vastuun ottamisesta. Tämä tarkoittaa vastuunottamista niin itsestä, tekemisistä, yrityksestä kuin urastakin. Älä etsi syyllisiä muista ihmisistä tai esimerkiksi olosuhteista. Kaikkien tulee ymmärtää, että jokainen on vastuussa itse itsestään ja sitä kautta yrityksestään ja urastaan. Sehän on vapauttavaa – on ihanaa saada olla itse itsestään vastuussa.
Jokaisella meistä on omat henkilökohtaiset arvomme, toiveemme, tavoitteemme ja unelmamme, joita tulisi vaalia ja joiden mukaan tulisi elää päivittäin. Meillä jokaisella on myös omat tavoitteemme uran suhteen. Sinun tavoitteesi ei välttämättä ole sama kuin kollegallasi. Pääasia, että sinulla on oma tavoite ja suunta mihin kulkea. Ilman näitä on vaikea rakentaa toimivaa uraa tai kehittyä ammatillisesti.
Toisille meistä riittää, kun saa tehdä omassa rauhassaan töitä, toinen taas kaipaa isompaa työporukkaa ympärilleen. Kolmas taas voi olla innokas kehittämään yritystään eteenpäin ja jonkun mielestä kaikkein mukavinta on toimia toisen palveluksessa. Olitpa kuka tahansa edellä mainituista, lähtökohta kaikkeen tekemiseen on oltava terve bisnes. Huonosti voiva bisnes luo stressiä helposti kaikille elämän osa-alueille.
Terveen bisneksen avaimet
Avaimet terveeseen yritystoimintaan löytyy balanssissa olevasta taloudesta, selkeästä visiosta ja missiosta sekä tavoitteellisuudesta. Tarvitaan myös rohkeutta johtaa sekä omaa että yrityksen toimintaa. Muutokset on hyväksyttävä osana yritystoimintaa ja johtamista. Emme voi vuodesta toiseen tehdä samaa odottaen muutosta.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Teetpä pientä markkinointikampanjaa, yksittäisiä some päivityksiä tai järjestät suurempaa tapahtumaa, tee aina suunnitelma. Aseta tavoite ja luo aikataulu, mieluiten kirjallisena. Projektin laajuudesta riippuen suunnitelma voi olla muutaman ranskalaisen viivan muistiinpano tai hienompi exel-taulukko. Olipa suunnitelma tehty millä tyylillä tahansa, muista, että sen tarkoitus on kertoa, päästiinkö haluttuun lopputulokseen. Toteutuksen jälkeen tulisi analysoida miksi tai miksi ei haluttua tavoitetta saavutettu ja mitä jäi parannettavaksi. Kaikki yrityksen sisällä tapahtuva tekeminen tulisi pohjautua johonkin järkiperusteiseen. Bisnestä ei valitettavasti voi johtaa pelkällä fiiliksellä, koska silloin tekeminen muuttuu helposti päämäärättömäksi sekoiluksi ja paikasta toiseen sinkoiluksi. Siitä kärsii eniten oma hyvinvointi eikä tulostakaan synny.
Suunnitelma ja onnistunut toteutus ei ikävä kyllä vielä tarkoita menestymistä -ainakaan välittömästi. Periksiantamattomuus on ehdottomasti hyvä luonteenpiirre omata, mikäli mielii menestyä. Mikään ei rakennu hetkessä. Ole kärsivällinen, toista samaa asiaa systemaattisesti kehittäen ja tee asia kerrallaan. Pyri aikatauluttamaan myös pieneltä tuntuvat asiat, kuten siivoukset, tukkukäynnit, tilaukset, sähköposteihin ja puhelimeen vastaamiset sekä markkinointiin liittyvät asiat. Sen jälkeen, kun itse aloin merkitsemään kalenteriin muun muassa edellä mainittuja asioita, on oma stressitaso laskenut huomattavasti ja tekeminen tuntunut mielekkäämmältä ja organisoidummalta. Oleellista on myös se, että keskityt yhteen asiaan kerrallaan. Ole kokonaan läsnä juuri siinä, mitä sillä hetkellä teet. Mieli koittaa helposti viedä meitä villihevosen lailla eteenpäin kiihtyvällä tahdilla. Muista, että sinun mielesi on sinun hevosesi. Kesytä se tekemään asioita kanssasi, ei sinua vastaan. Nähdäkseni hyvinvointi ja läsnäolo kulkevat käsikädessä.
Talous
Pelko ja paniikki saavat aikaan huonoja päätöksiä, varsinkin kun kyse on rahasta ja sen riittävyydestä. Päätä, millaisen summan tarvitset säästöön yrityksesi kehittämiseen. Entäpä jos haluat kehittää omaa ammattitaitoasi, käydä koulutuksissa, ostaa uuden laitteen tai lisätä jonkin uuden tuotteen valikoimaan. Ajankohtaisin kysymys taitaa olla, entä jos jotain yllättävää sattuu?
Säästä puskuria toisinsanoen ”katastrofikassaa”/yrityksen kehityskassaa. Siirrä joka kuukausi sivuun sopivaksi katsomasi kiinteä summa. Älä koske rahoihin missään muussa tilanteessa kuin edellä mainituissa. Suunnittele investoinnit ja aikataulut takaisinmaksuille. Mieti, missä ajassa investointi on maksanut itsensä yrityksellesi takaisin ja milloin se alkaa tuottaa rahaa. Taloutesi ja mielenrauhasi kiittävät säästöistä.
Huolehdi myös, että hinnastosi on ajantasalla. Yritystoiminnasta kuuluu normaalioloissa jäädä rahaa muuhunkin kuin kuukauden kiinteisiin kuluihin ja pieneen palkkaan.
Nyt tuo ”katastrofikassa” on erittäin ajankohtainen. Vaikkei tällaista tilannetta toivo kenellekään, tämä varmasti herättää meistä jokaisen pohtimaan omaa ja yrityksen talouden turvaamista tulevaisuudessa. Vakuutukset ovat hyvä lisäturva, mutta paras ja välittömin apu on omissa säästöissä. Niiden merkitystä ei voi liikaa korostaa.
Muita apukeinoja oman ajankäytön hallintaan: miksi, mitä ja miten?
Nykytekniikka mahdollistaa sen, että voimme parhaalla mahdollisella tavalla keskittyä siihen minkä parhaiten osaamme -kosmetologin työhön. Ota selvää itsellesi toimivimmista vaihtoehdoista. Selvitä mahdollisuuksia esimerkiksi nettiajanvaraukseen, varastonhallinta- ja kassajärjestelmään, sähköiseen kirjanpitoon, automaattisiin sähköpostivastauksiin, some kanavien ajastettuun postaukseen jne. Voisitko ehkä ulkoistaa jotain aikaa vievää? Mieti, kuinka monta tuntia sinulta menisi kyseisen asian tekemiseen ja montako työtuntia ammattilaiselta. Monesti luulemme säästävämme kuluissa tekemällä kaiken itse. Todellisuudessa voi hyvinkin olla, että keskittymällä omaan osaamiseemme ja jättämällä muut pienet työt toiselle tekijälle, kassaamme kilahtaa jopa enemmän rahaa. Muista, että ajallasi on myös hintalappu. Sama idea pätee myös esimerkiksi ihonhoitoon. Pelkkä kotihoito ei riitä saavuttamaan parhaita tuloksia. Sen takia turvaudutaan ammattitaitoiseen kosmetologiin. Miksi emme siis myös itse turvautuisi toisten alojen ammattilaisiin, jos vain mahdollista.
Hyvinvointi on tasapainon luomista, hukkaamista ja löytämistä
Elämässä ei kai koskaan voi tulla täysin valmiiksi. Siinä piilee elämän hienous! Elämä on jatkuvaa opettelua ja oivaltamista. Ratkaisukeskeinen ja positiivinen ajattelu luo varmuudella paremman tuloksen kuin negatiivinen ja suppea ajattelu. Kuuntele sydäntäsi, luota intuitioosi ja muista olla ystävällinen, ymmärtäväinen ja lempeä -sekä itsellesi että muille. Hyvinvointi kumpuaa sisältä eikä sitä voi teeskennellä. Kiitollisuus kantaa pitkälle. Pidetään huoli itsestämme ja kaikista ympärillä olevista.
Toivon, että tämä teksti antoi sinulle edes jonkun konkreettisen vinkin oman hyvinvointisi edistämiseen. Toivon sinulle positiivista mieltä, terveyttä ja hyvinvointia! ?
SKY-nuoret, SKY & Cidesco Kosmetologi Anni Kuittinen, Eleganni
VTT:n koordinoimassa InnCoCells-hankkeessa kehitetään korkealaatuisia kosmetiikkatuotteiden ainesosia kasveista ja kasvisoluista. InnCoCells on EU:n rahoittama nelivuotinen yhteistutkimushanke, jonka tavoitteena on mullistaa tapa, jolla kasveista ja kasvisoluista löydetään, kehitetään ja valmistetaan innovatiivisia ja korkealuokkaisia kosmetiikkatuotteita.
Kauneuden ja hyvinvoinnin ammattilaiset ovat laatineet kauneudenhoitopalveluille oman standardin, joka painottaa asiakkaiden turvallisuutta ja tyytyväisyyttä. Standardin avulla on mahdollista saada samantasoisia kauneushoitoja ympäri Eurooppaa.
The Social Value of VET -hanke selvittää, voisiko kosmetologin tekemät hoidot edistää sosiaali- ja terveydenhoitoalan asiakkaiden hyvinvointia. Erasmus+ rahoitteisen, S.V.o.V.E. -hankkeen tavoitteena on kehittää kosmetologeille syventävä koulutus, joka mahdollistaa työskentelyn terveydenhoidon rajapinnassa yhteistyössä terveydenhoitoalan ammattilaisten kanssa.
Hyvinvoiva kosmetologi
Maailmaa koetteleva kriisi nimeltä convid-19 on vaikuttanut jokaisen meidän elämään enemmän tai vähemmän. Ahdistus, pelko, epävarmuus ja kaikenlaiset sekavat ja negatiiviset tunteet ovat monien mielessä päivittäin. Haluan silti uskoa, että jokaisesta vastoinkäymisestä ja kriisistä löytyy paljon viisastumista, uusia positiivisia suuntia sekä uusia alkuja. Myrskyn silmässä sitä tosin harvoin pystyy selkeästi näkemään.
Yritetään pitää itsemme mahdollisimman positiivisina ja stressittöminä. Rauhallisena ihminen kykenee hahmottamaan kokonaisuuksia ja ratkomaan ongelmia paremmin. Stressaantunut ja ahdistunut mieli rajoittaa usein ajattelun pelkkään selviytymiseen. Toisin sanoen ”liskoaivomme” aktivoituvat ja päässämme jyskyttää vain ajatukset: pakene, taistele, jähmety.
Tarkastellaan muutamin esimerkein, kuinka omasta arjesta kosmetologina voi saada mahdollisimman stressitöntä ja sujuvaa. On myös kullanarvoista hahmottaa, mikä toimii itselle ja mikä ei. Uskallus tehdä riittävän rohkeita muutoksia omaan arkeen ja työhön maksimoidakseen oma hyvinvointi on ensisijaisen tärkeää. Vain hyvinvoiva ihminen voi luoda ympärilleen hyvinvointia ja näin aikaansaada asiakkailleen hyvää oloa. On selvää, että omasta hyvinvoinnistaan tulee huolehtia kaikin mahdollisin keinoin. Kosmetologeina työmme ja elinkeinomme koostuu kauneuden- ja hyvinvoinnin edistämisestä. Hyvinvointi itsessään on laaja käsite ja sisältää monia eri osa-alueita.
Tarkastellaan hetki hyvinvointia kosmetologin näkökulmasta: mitä on hyvinvointi?
Hyvinvointi koostuu kahdesta osasta, henkisestä- ja fyysisestä hyvinvoinnista. Ensiksi voisit kysyä itseltäsi, mitä minulle kuuluu nyt? Kun olet vastannut kysymykseen mieti, miksi näin? Kaikki lähtee itsensä johtamisesta ja kyvystä tunnistaa omia tunteitaan ja tarpeitaan. Ei ihan helppoa, mutta voin vakuuttaa, että parempi tuntemus itsestä on kaiken opettelun ja vaivan arvoista. Miksi-kysymyksen kysyminen itseltä ennen vahvan tunnereaktion käynnistymistä tai ajattelematonta käytöstä voi toimia parempana mielen rauhoittajana, kuin mikään vanha kikka kymmeneen laskemisesta tai hiljaa olosta. Olen aktiivisesti viikoittain ja joskus jopa monia kertoja päivässä hyödyntänyt itse tuota yksinkertaiselta kuulostavaa, mutta silti yllättävän vaikeaa kahden kysymyksen taktiikkaa. Koen, että henkinen hyvinvointini on kuitenkin parantunut huomattavasti. Muista, että kokeilemalla et ainakaan voi hävitä mitään.
Fyysinen hyvinvointi on puolestaan seurausta tasapainoisesta elämästä. Osana siihen kuuluu monipuolinen liikunta, hyvä palautuminen, säännöllinen ruokailu ja riittävä uni. Emme tietenkään voi erottaa henkistä- ja fyysistä hyvinvointia kokonaan toisistaan: ne kulkevat käsikkäin läpi elämämme ja toinen vaikuttaa aina toiseen.
Stressi hyvinvoinnin esteenä
Jokainen meistä varmasti tietää, miltä tuntuu olla stressaantunut. Pieni määrä positiivista stressiä hetkellisesti saa meidät monesti toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla ja suoriutumaan käsillä olevista tehtävistä hyvin. Mikäli stressi kuitenkin on pitkäkestoista tai jatkuvaa, aiheutuu siitä väistämättä ongelmia. Kokemuksella voin sanoa, että stressaantunut ihminen ei ole hyvinvoiva ja tasapainoinen. Kyky nähdä asiat selvästi hämärtyy, syke nousee, unen laatu kärsii, ajankäyttö muuttuu tehottomaksi ja mieli alkaa rakoilla, kun hermosto on ylikuormittunut. Stressaantuneena emme myöskään enää kykene monipuoliseen ajatteluun, jolloin kaikki tekeminen alkaa toistaa ikävästi itseään -moni toimiva ratkaisu jää huomaamatta. Emme välttämättä ymmärrä muuttaa käytöstämme ja todennäköisesti emme enää tunnista edes sitä, mitä olemme tekemässä.
Loppuun palamisia ei olisi lainkaan, mikäli meistä jokainen osaisi ajoissa tunnistaa oman kuormitusasteensa ja tarvittaessa rohkenisi keskittyä stressinsä vähentämiseen sekä omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiseen. Jos tunnistat itsessäsi joitain stressin oireita, pysähdy. Tee lista kaikista asioista elämässäsi, jotka aiheuttavat sinulle stressiä ja kuormitusta. Tarkastele listaa hetki ja rupea käymään asioita läpi kohta kohdalta. Mieti kaikki mahdolliset ratkaisut käsillä oleviin ongelmiin ja huolenaiheisiin. Monesti jo asioiden listaaminen esimerkiksi paperille rauhoittaa mieltämme.
Löydätkö listalta asioita, joille et yksinkertaisesti voi mitään? Viivaa ne yli ja pyri hyväksymään se tosiasia, että emme ole kaikkivoipia. Lopulta vain pieni osa asioista on meidän omissa käsissämme. Näin tehdessäsi sinulla vapautuu kallista aikaa ja energiaa hoitaa kaikki ne asiat parhaalla mahdollisella tavalla, joille voit itse jotain. Pyri siis muuttamaan omaa toimintaasi, jotta saat stressinaiheet minimoitua työssäsi sekä omassa henkilökohtaisessa elämässäsi. Muista, lumipallo on paljon helpompi pysäyttää kuin lumivyöry.
Terve bisnes = terve ja hyvinvoiva kosmetologi
Terve bisnes lähtee vastuun ottamisesta. Tämä tarkoittaa vastuunottamista niin itsestä, tekemisistä, yrityksestä kuin urastakin. Älä etsi syyllisiä muista ihmisistä tai esimerkiksi olosuhteista. Kaikkien tulee ymmärtää, että jokainen on vastuussa itse itsestään ja sitä kautta yrityksestään ja urastaan. Sehän on vapauttavaa – on ihanaa saada olla itse itsestään vastuussa.
Jokaisella meistä on omat henkilökohtaiset arvomme, toiveemme, tavoitteemme ja unelmamme, joita tulisi vaalia ja joiden mukaan tulisi elää päivittäin. Meillä jokaisella on myös omat tavoitteemme uran suhteen. Sinun tavoitteesi ei välttämättä ole sama kuin kollegallasi. Pääasia, että sinulla on oma tavoite ja suunta mihin kulkea. Ilman näitä on vaikea rakentaa toimivaa uraa tai kehittyä ammatillisesti.
Toisille meistä riittää, kun saa tehdä omassa rauhassaan töitä, toinen taas kaipaa isompaa työporukkaa ympärilleen. Kolmas taas voi olla innokas kehittämään yritystään eteenpäin ja jonkun mielestä kaikkein mukavinta on toimia toisen palveluksessa. Olitpa kuka tahansa edellä mainituista, lähtökohta kaikkeen tekemiseen on oltava terve bisnes. Huonosti voiva bisnes luo stressiä helposti kaikille elämän osa-alueille.
Terveen bisneksen avaimet
Avaimet terveeseen yritystoimintaan löytyy balanssissa olevasta taloudesta, selkeästä visiosta ja missiosta sekä tavoitteellisuudesta. Tarvitaan myös rohkeutta johtaa sekä omaa että yrityksen toimintaa. Muutokset on hyväksyttävä osana yritystoimintaa ja johtamista. Emme voi vuodesta toiseen tehdä samaa odottaen muutosta.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Teetpä pientä markkinointikampanjaa, yksittäisiä some päivityksiä tai järjestät suurempaa tapahtumaa, tee aina suunnitelma. Aseta tavoite ja luo aikataulu, mieluiten kirjallisena. Projektin laajuudesta riippuen suunnitelma voi olla muutaman ranskalaisen viivan muistiinpano tai hienompi exel-taulukko. Olipa suunnitelma tehty millä tyylillä tahansa, muista, että sen tarkoitus on kertoa, päästiinkö haluttuun lopputulokseen. Toteutuksen jälkeen tulisi analysoida miksi tai miksi ei haluttua tavoitetta saavutettu ja mitä jäi parannettavaksi. Kaikki yrityksen sisällä tapahtuva tekeminen tulisi pohjautua johonkin järkiperusteiseen. Bisnestä ei valitettavasti voi johtaa pelkällä fiiliksellä, koska silloin tekeminen muuttuu helposti päämäärättömäksi sekoiluksi ja paikasta toiseen sinkoiluksi. Siitä kärsii eniten oma hyvinvointi eikä tulostakaan synny.
Suunnitelma ja onnistunut toteutus ei ikävä kyllä vielä tarkoita menestymistä -ainakaan välittömästi. Periksiantamattomuus on ehdottomasti hyvä luonteenpiirre omata, mikäli mielii menestyä. Mikään ei rakennu hetkessä. Ole kärsivällinen, toista samaa asiaa systemaattisesti kehittäen ja tee asia kerrallaan. Pyri aikatauluttamaan myös pieneltä tuntuvat asiat, kuten siivoukset, tukkukäynnit, tilaukset, sähköposteihin ja puhelimeen vastaamiset sekä markkinointiin liittyvät asiat. Sen jälkeen, kun itse aloin merkitsemään kalenteriin muun muassa edellä mainittuja asioita, on oma stressitaso laskenut huomattavasti ja tekeminen tuntunut mielekkäämmältä ja organisoidummalta. Oleellista on myös se, että keskityt yhteen asiaan kerrallaan. Ole kokonaan läsnä juuri siinä, mitä sillä hetkellä teet. Mieli koittaa helposti viedä meitä villihevosen lailla eteenpäin kiihtyvällä tahdilla. Muista, että sinun mielesi on sinun hevosesi. Kesytä se tekemään asioita kanssasi, ei sinua vastaan. Nähdäkseni hyvinvointi ja läsnäolo kulkevat käsikädessä.
Talous
Pelko ja paniikki saavat aikaan huonoja päätöksiä, varsinkin kun kyse on rahasta ja sen riittävyydestä. Päätä, millaisen summan tarvitset säästöön yrityksesi kehittämiseen. Entäpä jos haluat kehittää omaa ammattitaitoasi, käydä koulutuksissa, ostaa uuden laitteen tai lisätä jonkin uuden tuotteen valikoimaan. Ajankohtaisin kysymys taitaa olla, entä jos jotain yllättävää sattuu?
Säästä puskuria toisinsanoen ”katastrofikassaa”/yrityksen kehityskassaa. Siirrä joka kuukausi sivuun sopivaksi katsomasi kiinteä summa. Älä koske rahoihin missään muussa tilanteessa kuin edellä mainituissa. Suunnittele investoinnit ja aikataulut takaisinmaksuille. Mieti, missä ajassa investointi on maksanut itsensä yrityksellesi takaisin ja milloin se alkaa tuottaa rahaa. Taloutesi ja mielenrauhasi kiittävät säästöistä.
Huolehdi myös, että hinnastosi on ajantasalla. Yritystoiminnasta kuuluu normaalioloissa jäädä rahaa muuhunkin kuin kuukauden kiinteisiin kuluihin ja pieneen palkkaan.
Nyt tuo ”katastrofikassa” on erittäin ajankohtainen. Vaikkei tällaista tilannetta toivo kenellekään, tämä varmasti herättää meistä jokaisen pohtimaan omaa ja yrityksen talouden turvaamista tulevaisuudessa. Vakuutukset ovat hyvä lisäturva, mutta paras ja välittömin apu on omissa säästöissä. Niiden merkitystä ei voi liikaa korostaa.
Muita apukeinoja oman ajankäytön hallintaan: miksi, mitä ja miten?
Nykytekniikka mahdollistaa sen, että voimme parhaalla mahdollisella tavalla keskittyä siihen minkä parhaiten osaamme -kosmetologin työhön. Ota selvää itsellesi toimivimmista vaihtoehdoista. Selvitä mahdollisuuksia esimerkiksi nettiajanvaraukseen, varastonhallinta- ja kassajärjestelmään, sähköiseen kirjanpitoon, automaattisiin sähköpostivastauksiin, some kanavien ajastettuun postaukseen jne. Voisitko ehkä ulkoistaa jotain aikaa vievää? Mieti, kuinka monta tuntia sinulta menisi kyseisen asian tekemiseen ja montako työtuntia ammattilaiselta. Monesti luulemme säästävämme kuluissa tekemällä kaiken itse. Todellisuudessa voi hyvinkin olla, että keskittymällä omaan osaamiseemme ja jättämällä muut pienet työt toiselle tekijälle, kassaamme kilahtaa jopa enemmän rahaa. Muista, että ajallasi on myös hintalappu. Sama idea pätee myös esimerkiksi ihonhoitoon. Pelkkä kotihoito ei riitä saavuttamaan parhaita tuloksia. Sen takia turvaudutaan ammattitaitoiseen kosmetologiin. Miksi emme siis myös itse turvautuisi toisten alojen ammattilaisiin, jos vain mahdollista.
Hyvinvointi on tasapainon luomista, hukkaamista ja löytämistä
Elämässä ei kai koskaan voi tulla täysin valmiiksi. Siinä piilee elämän hienous! Elämä on jatkuvaa opettelua ja oivaltamista. Ratkaisukeskeinen ja positiivinen ajattelu luo varmuudella paremman tuloksen kuin negatiivinen ja suppea ajattelu. Kuuntele sydäntäsi, luota intuitioosi ja muista olla ystävällinen, ymmärtäväinen ja lempeä -sekä itsellesi että muille. Hyvinvointi kumpuaa sisältä eikä sitä voi teeskennellä. Kiitollisuus kantaa pitkälle. Pidetään huoli itsestämme ja kaikista ympärillä olevista.
Toivon, että tämä teksti antoi sinulle edes jonkun konkreettisen vinkin oman hyvinvointisi edistämiseen. Toivon sinulle positiivista mieltä, terveyttä ja hyvinvointia! ?
SKY-nuoret,
SKY & Cidesco Kosmetologi Anni Kuittinen, Eleganni
Related Posts
InnCoCells-hanke tutuksi
Kirjoittaja: Susanna Korpinen-Back
VTT:n koordinoimassa InnCoCells-hankkeessa kehitetään korkealaatuisia kosmetiikkatuotteiden ainesosia kasveista ja kasvisoluista. InnCoCells on EU:n rahoittama nelivuotinen yhteistutkimushanke, jonka tavoitteena on mullistaa tapa, jolla kasveista ja kasvisoluista löydetään, kehitetään ja valmistetaan innovatiivisia ja korkealuokkaisia kosmetiikkatuotteita.
Kauneudenhoitolalan standardi
Kauneuden ja hyvinvoinnin ammattilaiset ovat laatineet kauneudenhoitopalveluille oman standardin, joka painottaa asiakkaiden turvallisuutta ja tyytyväisyyttä. Standardin avulla on mahdollista saada samantasoisia kauneushoitoja ympäri Eurooppaa.
The Social Value of VET (S.V.o.V.E.)
The Social Value of VET -hanke selvittää, voisiko kosmetologin tekemät hoidot edistää sosiaali- ja terveydenhoitoalan asiakkaiden hyvinvointia. Erasmus+ rahoitteisen, S.V.o.V.E. -hankkeen tavoitteena on kehittää kosmetologeille syventävä koulutus, joka mahdollistaa työskentelyn terveydenhoidon rajapinnassa yhteistyössä terveydenhoitoalan ammattilaisten kanssa.